Skip to content
Hortikey_logo_vector

U vindt ons in het hart van het Westland

Burgemeester Crezeelaan 42A

2678KZ De Lier

Nederland

T: +31 (0)174517700

Nieuwsgierig naar meer? Stel meteen uw vraag hier.

  Eerste serie Plantalyzers geleverd aan Royal Brinkman

  Oktober 2020 – Berg Hortimotive Group heeft de eerste serie Plantalyzer oogstprognose-robots voor tomaten overgedragen aan Royal Brinkman. De robot rijdt autonoom door de kas en maakt gericht foto’s van de tomaten. Vision software en algoritmen beoordelen de vruchten op rijpheid en vertalen de beelden in een betrouwbare en nauwkeurige oogstprognose. “We zijn enorm trots op het resultaat van de samenwerking”, reageert directielid Ramon Verdel van Royal Brinkman. “Hier zitten telers echt op te wachten.”

  De overdracht vormt het voorlopige sluitstuk van vier jaar ontwikkelingswerk door Berg Hortimotive (mechanisatie) en HortiKey (digitalisering), met inbreng van Wageningen University & Research (fenotyperingsoftware), LetsGrow.com (prognosticering) en Prominent/Roots Growers (beproeving).

  “In 2018 presenteerden we het eerste prototype en er is de afgelopen twee jaar hard gewerkt om de functionaliteit en betrouwbaarheid van het concept naar het niveau te tillen dat telers verlangen”, licht General Manager Andreas Hofland van HortiKey toe. “Het commitment van telersvereniging Prominent en kwekerij Roots Growers was in dit verband van onschatbare waarde”.

  Uniek samenspel
  Het vernuft van de Plantalyzer schuilt in het unieke samenspel tussen hoogwaardige hardware en intelligente software. Er is een meetprotocol ontwikkeld voor betrouwbare, steekproefsgewijze datacollectie en er wordt op drie verschillende hoogtes gefotografeerd om de gewas- en vruchtontwikkeling in de tijd te kunnen volgen. Fenotyperingsoftware identificeert en classificeert de trossen en vruchten op rijpheid. De data gaan vervolgens naar LetsGrow.com, waar in combinatie met andere gewas- en klimaatdata een voortschrijdende oogstprognose wordt samengesteld voor de eerstkomende vier weken.

  Betrouwbare oogstprognose
  Betrouwbare oogstprognoses zijn voor teeltbedrijven van strategisch belang, stelt Verdel vast. Nu is men daarvoor aangewezen op menselijke waarnemingen. Die zijn duur en gevoelig voor fouten of interpretatieverschillen. In combinatie met de juiste software kunnen autonome robots betrouwbaarder voorspellen tegen lagere kosten. “Deze oplossing sluit naadloos aan op de ontwikkelingen rond data gedreven telen”, zegt de directeur die verantwoordelijk is voor productinnovatie. “Wij gaan door met ons programma voor het automatiseren en digitaliseren van productie- en oogstprocessen in de kas. De Plantalyzer is het eerste product dat hieruit voortkomt.”

  Mondiale belangstelling
  Het Let’s Improve Together programma is twee jaar geleden door Royal Brinkman geïnitieerd. Algemeen directeur – CEO Marco van der Velden van Berg Hortimotive Group: “We hebben als zusterbedrijven nauw en zeer vruchtbaar samengewerkt. De eerste vijf robots zullen hun weg naar de markt snel vinden en de volgende serie wordt al gebouwd. De verwachting was dat vooral Nederlandse en Belgische bedrijven belangstelling zouden hebben. Die is er, maar er is ook serieuze interesse in onder andere Mexico, Noord-Amerika en Rusland. Goede service en begeleiding zijn een vereiste en dankzij het mondiale netwerk van de groep als geheel kunnen we daar goed in voorzien.”

  Nieuwsgierig naar meer? Stel meteen uw vraag hier.

   Back To Top