Skip to content
Hortikey_logo_vector

U vindt ons in het hart van het Westland

Burgemeester Crezeelaan 42A

2678KZ De Lier

Nederland

T: +31 (0)174517700

Nieuwsgierig naar meer? Stel meteen uw vraag hier.

  Voorraad tomaten in de kas automatisch tellen

  HortiKey contracteert Wageningen UR en Berg Hortimotive voor de realisatie van de Plantalyzer. De Plantalyzer meet automatisch de tomaten in de kas terwijl ze nog niet geoogst zijn en dus aan de plant hangen. De teler ontvangt met de Plantalyzer objectief vastgestelde informatie over de hoeveelheid en rijpheidsstatus van vruchten. HortiKey gebruikt deze data om het systeem uit te breiden naar accurate oogstprognose.

  Op de Greentech in 2016 introduceerde HortiKey het concept CHIMP, de Crop Health & Information Monitoring Platform. “De CHIMP gaf goed weer dat we met HortiKey de kant van data verzameling in de kas opgaan” vertelt Andreas Hofland – General Manager van HortiKey. “De Plantalyzer is het eerste product dat uit dit concept gerealiseerd wordt. Met de Plantalyzer wordt de voorraad tomaten in de kas automatisch vastgelegd. Daarbij worden niet alleen aantallen geteld maar ook de kleur-stadia gemeten.” In combinatie met de cijfers van de gerealiseerde oogst ontwikkelt HortiKey door om uiteindelijk de teler te ondersteunen in een accurate oogstprognose.

  Beeldverwerking door Wageningen UR

  Wageningen UR is gekozen omdat zij veel kennis en ervaring hebben in het meten in de kas aan hoogopgaande gewassen. In het verleden heeft Wageningen UR onder andere in de EU-gefinancierde projecten, SpySee, Crops en Gezonde Kas ervaringen opgedaan met camera-systemen voor beeldopnames in een hoog-opgaand gewas in de kas en de beeldverwerking. “Door te kiezen voor Wageningen UR starten we niet bij nul maar kunnen we gebruik maken van reeds ontwikkelde publieke kennis en ervaring”, aldus Hofland. Bovendien krijgen we op deze manier de nieuwste technologie in de Plantalyzer, noodzakelijk om het doel van oogstprognoses afgeven te kunnen realiseren. Het gaat om de inzet van hoogwaardige technologie en kennis.

  Berg Hortimotive

  Berg Hortimotive is gekozen vanwege haar nieuwe AGV-technologie. “Uiteraard speelt mee dat HortiKey een start-up binnen de Berg groep is, toch maakt HortiKey haar eigen keuze in de juiste technologie” legt Hofland uit. “Er is voor Berg Hortimotive gekozen omdat zij een nieuw AGV platform ontwikkeld heeft waarbij de locatie van de wagen altijd bekend is”. “Dat is cruciaal op het moment dat er automatisch geregistreerd moet worden. Daarbij kan de AGV zich autonoom verplaatsen van pad naar pad, zodat de teler er geen omkijken naar heeft.” Hoe uiteindelijk dan de verschillende systemen tot één werkend product komen vertelt Hofland: “Als extra voordeel geldt dat Berg Hortimotive de Plantalyzer als compleet systeem kan produceren, dus met de camera’s en de software geïntegreerd, en wereldwijd in service nemen via haar dealer netwerk.”

  1ste serie

  Op dit moment wordt de eerste serie van 4 verkocht aan telers. “Met de eerst groep gebruikers gaan we ervaringen opdoen hoe vaak, waar en wanneer er gemeten moet worden voor betrouwbare data. Op basis van deze praktijkdata gecombineerd met de oogstcijfers ontwikkelen we het algoritme voor de oogstprognose”, aldus Hofland. De planning gaat uit dat de eerste 4 Plantalyzers begin 2018 starten met meten in de kas bij de klanten.

  Over HortiKey

  HortiKey gelooft in sterke vers-ketens in de tuinbouw, met transparante informatie uitwisseling voor maximaal rendement. Daarmee zorgen wij dat professionele tuinbouwbedrijven efficiënter en veiliger werken aan de wereldwijde voedselvoorziening.

  Nieuwsgierig naar meer? Stel meteen uw vraag hier.

   Back To Top